Main menu
Nincsenek események

Igen gyakran okoz problémát, hogy a www.turistautak.hu illetve a www.openmaps.eu oldalról letöltött térképek olvasásához általában a garmin készülékekhez használt mapsource (szigorúan fizetős) térképkezelő progi kell. De mi van akkor, ha nincs és a becsületességünk nem is engedi, hogy tört verziót keressünk a neten? (Tehát akinek van MapSource az ne olvassa tovább - hanem használja!)

Itt egy olyan megoldás, amivel legálisak maradhatunk és mégis hozzáférünk ezen fantasztikus térképekhez:

Először is szedjük le az intenetről a magellán gps-ekhez ingyen hozzáférhető mapsend litle nevű kis programot (http://www.magellangps.com/products/map.asp?prodid=1717) ez alapvetően már kezeli a trackjeinket és a tevezett útjainkat is engedi gpx-be is lementeni, de sajnos az ingyenességhez csak egy országhatárokkal bíró térképet kaptunk... Így egy kicsit nehézkes a használata... Még szerencse, hogy az openmaps és a turista utas térképek között is találhatunk magellánhoz szánt alaptérképeket, amik letöltése után máris mindent tudunk...

Pl. románia túrista térképeit innen szede le: http://openmaps.eu/magellan_en (a magyart meg innen) A letöltött állomány bírtokában elindítod a már feltelepített MapSend programot, bemész a GPS Contents menüjébe, ott kiválasztod az Map Manager almenüt, majd a felugró ablak felső sa0krában található + jellel hozzáadod az előbb letöltött térképet.

És már kész is vagy...

Persze mint minden igyenességnek ennek is van átka. Például nagy áttekintő nézetben az ingyenesen letöltött térképek eltünnek... Ők csak a részletesebb nagyításnál jelennek meg (minimum city-re kell állítani a nagyítást). Ellenben innentől kezde tied a pálya és csak a kreativitásod akadályozhat meg egy tökéletes túra megtervezésében.

Túratervezés:

Alapvetően nem engedi a Mapsend sem, hogy önálló túrát tervezzünk, de egy meglévő túra modosításra már lehetőséget biztosít. Így én azt szoktam csinálni, hogy megnyitok egy általam kreált (3 pontból álló) track log-ot (ezt innen töltheted le Jobb egérrel klikk az ureslog.log-ra, majd cél mentése másként....). Ha megnyitottuk, akkor a jobb oldali szerkesztő részen látjuk, a három pont koordinátáit és egyéb jellemzőit. Ezek felett van egy kis eszköztár, amelyen megtaláljuk a kis cerúzát ábrázoló, Edit tools-t. Ezt aktiválva a térképen a 3 pontból álló "nyomvonal" bármely pontja megfogható és a kívánt területre vihető. Ha pl. Aradról szeretnék túrát szervzeni a Biharra - akkor az egyik pontot Aradra viszem, amásikat Biharra... a középsőt kb. félútra... Majd megfelelően felnagyítva a térképet Aradról indulva a sárga nyomvonalat bárhol meg lehet fogni és a kívánt útra ráhúzni.... Ez leírva bonyolútnak tűnik, de hidd el, hogy a gyakorlatban tök egyszerű....

Amikor már körülbelül sikerült a kívánt nyomvonalat létrehoznunk, akkor a GPS Contents menüből kiválasztjuk a Save to GPX... menüt és lementjük az alkotásunkat. Az igy kapott állományt már az összes forgalomban lévő gps tudja kezelni (még az I'go-s mio is ld. a GYIK-ek közötti leírást).

Sok sikert!