Main menu
Közeledő eseményeink közül kettő, többi az eseménynaptárban:
Erdélyi MopedTúra (2019. Jul. 27. - 2019. Aug. 1.)
Közeledő eseményeink közül kettő, többi az eseménynaptárban:
HCC HÓ 2019 (2019. Dec. 28. - 2019. Dec. 28.)

Tartalomjegyzék

Nagy örömmel venném ha  részt vevők írnának egy-két őszinte mondatot (esetleg komolyebb élménybeszámolót is) erről a túráról. Leginkább okulásra a következőre jövőknek...

És kicsit megkésve bár, de törve nem... elkészült Joci videója is:

 

 

Bálnatúra, ahogy Pap Péter látta....

 

 

 

Egy kis előszó, ami inkább rólam, mint a túráról szól - így ennek elolvasását nem ajánlom senkinek

1-2 évvel  ez előtt  a sportmotoron volt egy összefoglaló az éves feltöltött videókról, amin a Taki-féle túrák megemlítésre kerültek a következő fejléccel: ”nagyon sokat nevettünk Taki videóin”. Na mondom én is nevetni akarok, megnézem miről van szó.

Akkoriban már nagyon untam az utcai és pályamotorozást. Amikor megnéztem a videót, azon kívül hogy szénné röhögtem magam, rájöttem, hogy nekem is ott kell feküdnöm a sárban a többiekkel együtt! Aztán este a tábortűznél  megbeszélüni, hogy mennyire jó az iszappakolás  a bőrnek.

Így felvettem a dolgot a Bakancslistámra: Taki túrán való részvétel!!!!! Szereztem egy KTM950 SER-t. Biztos ami biztos, nehogy lemaradjak, és  ne foghassam a technikára ha bénázok.

Sajnos  a supermoto verzióval Kakucsról egyből bekatapultáltam magam a Merényibe. Kis kulcscsont, meg borda töréssel (az egy igazi dzsuva szar kórház, az isten irgalmazzon mindenkit tőle)… Így meghiúsult a tavalyi részvételem.

A család le is tiltott a motorozásról egy életre… amúgy sem jöttem  rendbe, mert elfelejtettek megműteni, így a szezonban nem hogy a Bálnatúra nem jött össze,  de a Kenesei találkozó is úgy telt el, hogy mindenki azon röhögött, hogy a másik kezemmel emelem a Gázra a rossz karomat .

De a vágy megmaradt, hogy mielőtt kinyuvadok ott legyek egy bálnatúrán!!!!! Elcseréltem a ktm-et egy drz-re,  hogy ez majd jó lesz a bálnatúrára. Úgyis kezdő, meg béna vagyok - elnézik, hogy kicsit ”kisebb” motorom van. De az  asszony kitalálta, csak visszaülne. Hát kellet egy olyan gép, ami viszi őt is, ha fagyizni akar, meg a Bálnatúrán végigmegy (akkor még azt hittem végigmegy). Így lett a Pegaso, és hogy mindezt miért írtam le? Mi köze ennek az egésznek a Bálnatúrához? Hiszen ez motivált, ez volt  a fő cél, emiatt lettem Endurós. A Bálnatúra miatt.

 

És akkor a túra ahogy én éltem meg:

Lipkával indultunk Érdről hajnal 4-kor. Lipka szolt előre akármilyen szimpatikus csávó is vagyok itt hagy a pöcsbe ha elkések, mivel az izgalomtól nem úgy aludtam mint máskor, a keléssel nem volt gond, inkább avval hogy szakadó esőben indultunk és vaksötétben mentünk. Én csak Lipka lámpáját láttam kérdeztem is tőle - hogy látta egyáltalán az utat? - sehogy emlékezetből jöttem!! -  Akasztóig ki is tartott az eső  nemsokára találkoztunk Ronyával  és együtt mentünk tovább a határig…

Szerencsére nem áztam be sehol tankolás majd találka  a többiekkel bemutatkozás és indulás.

És itt szeretnék egy kicsit másképpen írni hisz Robo annyira jól leírta az útvonalat meg mindent, hogy  nem is igazán menne, meg szükség sincs rá, hogy ugyanazt leírjam inkább csak élet és pillanatképeket érzéseket próbálok felidézni...

 

- Első komolyabb lejtő sziklákkal, itt a vége Taki megáll kezében a fényképező. Na, mondom legalább lesz videó ahogy kitöröm a nyakam... leértem összejött …

Szurkolok a többieknek főleg a nagyoknak afrika-transalp minden tiszteletem ők is megoldják!!!

Kérdezem Takit most milyen út lesz? Nyugi aszfalt
Takinál  a nyugi aszfalt azt jelenti hogy előtte megyünk 100km-t sáros erdőben, aztán 10km-t sziklákon, majd a következő sáros erdei szakasz előtt átmegyünk keresztbe egy aszfaltos úton .


- Levágunk egy pici útszakaszt rémes szörnyű borzasztó lejtő süppedős gallyas ócskaság, leérek csatlakozok a lent lévő csoporthoz Skalp kézjelekkel tudtunkra adja hogy  a Afrikával ezt külön ”élvezte”. Jaka lát valami izgalmas gombát és fel akarja szedni az első lámpával, nem gondolja végég ….

Jaka legközelebb szállj le úgy szedjél gombát, mert egyedül nem tudod felállítani a Tenerét!! Csak sokára megy vissza segíteni valaki mindenki sápad az „útlevágástól”.

Nem messze onnan átkelünk a tisztáson valahogy elakadok a motor merőleges az úttal hátsó kerék benn a sárban az első meg egy vájuban  húúúzom rángatom bőőőgetem - semmi, kész végem elfogyott az erőm. Itt döglök meg a gyopárosok között. Aztán látom: a kis előadásom a  sárban előcsalta  a Kamerát, új erőre kaptam addig kínoztam, amíg ki nem jött - brutál endro-s vagyok…..

Addig az 50 méterig, amíg előre haladtam, aztán én is megláttam azt az érdekes gombát amit Jaka is és pufff....mentem a Lecsóba. Mivel az előző sár party elkészített teljesen, így meg sem bírtam emelni a Pegát 1cm se - Jaka segített felállítani. Kösz Jaka…

 

- Egy esélyem volt… nincs több eldőlés - Ronya mondta, mert megtört a lendület… Na aztán lendületbe jöttünk. Mert sem megállás, sem ebéd, sem semmi nem volt csak lendület.
Még az a jó hogy a kiírásban Taki tisztán leírta Sem Barbi babákra, sem tohonya anyámasszony katonáira nincs szüksége. Ennek megfelelően hoztam ivószatyrot, meg proteinszeletet, de még szerencse különben meggebedtem volna. Én inkább bálnavesszőfutás néven illetném ezt a testi   lelki átnevelő programot. Legalább is ekkor még így gondoltam.

 

- Megyünk föl a Padis fen síkra  belenézek a tükörbe hopp Skalp-ék sehol!!!! Félreállok, ahogy kell. Előttem  Robo,  Robo elől eldöngettek a többiek, így Robo visszajön értem. Nagyon vártam ezt a pillanatot a nap fénypontja volt számomra - végre spanoskodás motorok buzizása, tájban gyönyörködés. Megérkezik Taki 30-40 perc múlva - tök boldog - mi a szart csinálunk itt ketten? Rövid magyarázkodás. Taki el, majd vissza. Irány a többiek Skalp-ék majd gyünnek… Jöttek...

 

- Este: Végre megint spanoskodás, jókedvem van nem vagyok fáradt kezdő endurosként örültem hogy erővel nem készültem el. Csak sajnos a  vállam indulás előtt két héttel beadta az unalmast, és este megint fájt. Nyavalygok és közlöm: holnap hazamegyek.  A többiek értésemre adják: itt nincs kiszállás mindenkinek fáj mindene. Kérem Takit ha valahol keresztezünk egy olyan részt, ahol útjelző táblák vannak, szóljon és elódalgok.  Kérdezi miért? Mondom: egész nap megyünk mint barom, nem tudok nézelődni, meg nincs spanoskodás - nekem ez hiányzik, meg a karomat sem szeretném kinyírni .

Ronya tüzet rak, beveszek egy  fájdalom csillapítót. Lipka sörözik, Jaka hozott Pálinkát!!! Direkt nem hoztam, hogy ne szívja le a pia az erőmet, azért csak lejmolok Jakától….Váuuuuu jót alszom gyógyszer meg pia .


- A másnap reggel gyönyörű. Nagyon jól vagyok. A vállamat meggyógyította a különleges kúra, korán keltem. Elkezdek csomagolni mivel szüttyögős vagyok ne várjon rám senki. Kelnek a többiek - Mistrál nem is horkolt, Jociék is előmásznak, Lipka szintén bont.

Misi is felkelt! Mivel előző nap a KTM nem szeretett volna a kemény köves földre esni mag alá rakta Misi bokáját, ezért neki reggel egy kis pajszerolás után sikerült csak csizmásnak lennie, sajnáltam őt nagyon ezért .

Majd a Mester is kikelt a sátorból: hoppp van még egy percem indulásig .

Felbőgnek a motorok - vruuuummm, váuuuuuu, brruuuuuuu... Aztán floty defekt Jaka Tenere, nagyon sok spanoskodás ökörködés, majd Afrika fékgenerál …….. Előkerül egy nyomásmérő, Robo hozott, nézzük már meg mit mutat a Pega kereke 2 bar. Síri csönd, mindenkinek arcára fagy a mosoly, ez kamikáze - azonnal le kell engedi 1.5-re minimum. És innentől terep megvilágosodásom lett Kösz Robo!

 

- Sziklás fölfelé. Anyám! Húúuzni a gázt, mert meggebedek, ha itt elakadok. Felérek, nagyon szurkolok az Afrikának és Skalp feljön vele - külön gratula. Kilátás, fényképek, pihi.  Jön az infó: Jaka elakadt a sárban, sokan visszamennek segíteni, én inkább Ronyával linkelek.

 

- Ülök egy padon, tepertőt majszolok. Mondom: mi a pöcs Jaka a blokknál tartja a lakáskulcscsomóját???? Te Jaka, az ott nem az elveszett kulcs? Opsz... a zár már feltörve...

 

- Gyönyörű részek, nagyon jó tempó és  megállunk??????? Nem értem a szitut. Se defekt, se esés, se elakadás... és megállunk - Taki Baj van? - Miért álltunk meg? Pihenni, meg fotózni - jön a válasz. Üüüüüüü…. bumm…. na ilyen sem volt eddig .


- Már nagyon élveztem az egészet. Volt spanoskodás, gyönyörű tájak, meg minden. Nem is értettem Joci Kérdését – Nem úgy volt hogy hazamész? - Mit mondhattam volna erre? Mikor ilyen állati jól érzem itt magam, mondom: - azt várom hogy Taki megmutassa honnan tudok haza menni... Taki erre azt mondta - majd a végén hazajössz velünk - hát ki vagyok én hogy ellent mondjak a mesternek? 


- Következő pillanatkép: Fairtás fölfele.. Taki küzd. Lent várunk árnyékban - bummm. Taki eldől. Páran föltotyogunk állítani, meg utat építeni. Mistral már bontja az erdőt, Taki küzd fölfele, Robo már fejjel vágja  fát, Misi törött bokával Kamikázésat játszik és nyekk, megint rá a rossz lábára. Sírni tudnék, pedig nem rám esett.  Lipka elmegy, van-e út arra. Közben a csapat többi tagja ki van éhezve a kínra. Mindenki megmássza a zsákutcát félig, majd vissza, már tudom: minden pillanatát visszasírom ennek a túrának, ha vége lesz…

 

- Angol terepjárosok szembe integetek nekik.

 

-Nagyon király: széles murvás út lefele, majd aszfalt szerpentin. Karmolom nagyon - tényleg tapad a bütyök mint állat…

 

- Majd a rémálom – Auid. Az Olasz végzet utolért. Megmondta, megmondták, hogy ne csináljam, ne vegyek Olasz motort! De mondom, Yamaha blokk van benne...  meg ez már a fasza verzió: na azt mondja Blöööööööööööööö - aztán megállt.

Végjáték: vidáman felállítom a sátram vájogfalva szélén egy szimpatikus vasbodé mögé bújva, várom a mentést. Csak páran vesznek észre, jól elbújtam. Kicsit furcsállják a dolgot, tovább állnak... Éjszaka megtámadott egy róka, pofán küldtem a csizmámmal, 9-óra alatt, amíg kiértek értem, volt időm végiggondolni a hirdetés szövegét, amivel eladom a Pegát, meg lenyomtam az angry birds Star Wars összes pályáját.

ÉS az egetverő műszaki hiba? Hazaérve aprilia forum kérdés: hibakód alapján megoldás: gyújtástekercs vagy kábel. Átnézem a kábelt, semmi. Stekker széthúz, wd40-el befújás, összerak, kipróbálom hátha ……… brum brum, pöc röf. Azóta is. Köszönöm Aprilia.

Mindenkinek köszönöm, hogy megismerhettem!!! Nagyon jó volt, nagyon élveztem az egészet! Bár az elején még magam sem tudtam. 

Külön köszönöm Takinak  a túravezetést. Robo-nak az extra spanoskodást, Lipkának, Ronyának a vezetéstechnikai tanácsokat (Húzd neki me felborulsz!), Jocinak a videózást.

Csősztök: Peti